معرفی انواع پردازنده گوشی موبایل
پردازنده گوشی جزء اصلی و قلب تپنده اسمارت فونها میباشد. وظیفه این قطعه پردازش دستورات است اما این روزها عملکرد این قطعه حیاتی تبدیل به یک بازی تبلیغاتی برای فروش انواع مدلهای پردازنده شده است. از اینرو کاربران گوشیهای هوشمند باید با انواع پردازنده آشنا باشند و مدلهای مختلف آن را به خوبی بشناسند. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام خرید یا بررسی گوشیهای هوشمند در سایتهای مختلف با اصطلاحات تخصصی زیادی مواجه شدهاید که در ارتباط با آنها اطلاعات چندانی ندارید. حتی اگر اطلاعات فنی معقولی هم داشته باشید باز هم ممکن است با این حجم از تنوع سخت افزاری گیج و سردرگم شوید.
از سوی دیگر عملکرد یک پردازنده تحت تاثیر عوامل متعددی میباشد و ممکن است دو پردازنده هشت هستهای هیچگاه عملکرد مشابهی نداشته باشند. با توجه به این نکات تصمیم گرفتیم در این مقاله یوفون پردازندههای گوشی موبایل، عملکرد آنها، شرکت سازنده و تفاوتهای آنها را بررسی نماییم. فراموش نکنید که این قطعه سخت افزاری کوچک تاثیر زیادی بر قیمت نهایی گوشی خواهد داشت.
مطرحترین برندهای پردازنده گوشی موبایل
در بازار کنونی و پر متقاضی اسمارت فونها، با توجه به برندهای مختلف تولید کننده گوشی، شرکتهای گوناگونی هم به تولید پردازنده اقدام نمودهاند که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد:
پردازندههای شرکت کوالام
شرکت آمریکایی کوالام مطرحترین و مشهورترین شرکت تولید کننده پردازنده در جهان است. پردازندههای این شرکت با نام اسنپدراگون (Snapdragon) به بازار عرضه میشوند و برای طیف گستردهای از گوشیهای پایینرده، میانرده و بالارده کاربرد دارند. شرکت کوالام برای نمایش قدرت هریک از پردازندههای خود از یک نماد عددی استفاده میکند. در ادامه به ترتیب از ضعیف تا قوی پردازندههای این شرکت معرفی شدهاند:
1. اسنپدراگون سری 200:
سری 200 برای گوشیهای پایینرده و مقرونبهصرفه طراحی شده است و توان پردازشی چندان بالایی ندارد.
2. اسنپدراگون سری 300:
سری 300 نیز برای گوشیهای پایینرده طراحی شده است. با این تفاوت که توان سخت افزاری آن نسبت به سری 200 اندکی بهبود یافته است.
3. اسنپدراگون سری 400:
سری 400 در گوشیهای میانرده و پایینرده مورد استفاده قرار میگیرد. شرکت کوالام برای بهبود توان سختافزاری این سری نسبت به دو سری قبلی از معماری 64 بیتی برای طراحی سری 400 استفاده کرده است.
4. اسنپدراگون سری 500، 600 و 700:
در سری 500، 600 و 700 تمرکز کوالام طراحی پردازنده گوشی مناسب برای میانرده بوده است. گوشیهای میانرده دارای این سه سری تراشه برای استفاده عادی و کمی بالاتر از معمول، کارایی دارند و با هیچ مشکل و کندی سرعتی مواجه نخواهند شد.
5.اسنپدراگون سری 800:
سری 800، برای گوشیهای بالارده و پرچمدار طراحی شده است. با خرید گوشی که دارای تراشه سری 800 است خواهید دید گوشی شما از نظر سرعت در بالاترین سطح قرار خواهد دشات.
پردازنده گوشی اگزینوس : سامسونگ (Samsung Exynos)
پردازنده اگزینوس (Exynos) ساخت شرکت سامسونگ میباشد و چندسالی است که گوشیهای خود از این پردازنده استفاده میکند. با وجود تبلیغات گسترده کمپانی سامسونگ برای پردازنده اگزینوس، با این وجود این پردازنده در رده پایینتری نسبت به کوالام قرار دارد.
سامسونگ همانند شرکت کوالام برای نامگذاری تراشههای اگزینوس از شیوه عددی استفاده کرده است با این تفاوت که از 4 رقم بجای سه رقم استفاده کرده است.
اگزینوس سری 3000 تا 5000:
در این سه سری، تراشهها به صورت تک هستهای و چند هستهای میباشند و برای اسمارت فونهای پایینرده و ارزان قیمت تولید شدهاند.
اگزینوس سری 7000 و 8000:
این تراشه در دستگاههای میانرده کاربرد دارد اما در برخی مدلهای پایینرده نیز شاهد استفاده از این پردازنده هستیم.
اگزینوس سری 9000:
سری 9000 مختص به گوشیهای بالارده و پرچمدار تولید شده است و کمپانی سامسونگ در سری گوشیهای گلکسی نوت و گلکسی اس از این پردازنده استفاده کرده است.
پردازنده گوشی مدیاتک
کمپانی تایوانی مدیاتک، پس از شرکت کوالام، حضور گستردهای در عرصه موبایل دارد و هماکنون بیشترین کاربرد را در گوشیهای میانرده و پایینرده دارد. این شرکت برای نامگذاری پردازندههای خود از حروف استفاده کرده است که در نگاه اول اندکی گیج کننده است.
سری Helio: این سری بطور گسترده در گوشیهای میانرده تا بالارده کاربرد دارد و سه حرف A، X و P پیشوندهایی هستند که برای نمایش قدرت این پردازنده گوشی استفاده میشوند.
سری MT: این سری عموما در گوشیهای پایینرده تا میانرده بیشتر به چشم میخورد. در این سری به میزانی که تراشه بزرگتر باشد، با عملکرد بهتر روبرو هستیم.
پردازنده گوشی سری A کمپانی اپل:
کمپانی اپل منظمترین نامگذاری را برای پردازندههای خود در نظر گرفته است. پردازندههای این شرکت تنها برای محصولات ساخت اپل کاربرد دارد و عموما به دلیل طراحی درست و اصولی، تراشههای سری A در مقایسه با پردازندههای رقبا در جایگاه بالاتری قرار دارند.
کمپانی اپل برای نمایش قدرت پردازندههای خود از نامگذاری عددی استفاده کرده است و به میزانی که عدد کنار A بزرگتر باشد، تراشه دارای توان بالاتری خواهد بود. کمپانی اپل در کنار پردازنده اصلی A از پزدارنده کمکی m نیز استفاده میکند تا گوشیهای جدید این کمپانی توان و عملکرد بهتری داشته باشد.
شرکت اپل در دستگاههایی نظیر آیپد که نیازمند توان و قدرت بیشتری هستند، از سری متفاوتی از پردازندهها استفاده میکند که پس از عدد، دارای پسوند X میباشد. این تراشه قدرت زیادی برای انجام کارهای سنگین نظیر ویرایش ویدئو دارد.
پردازنده کرین کمپانی هواوی
شرکت هواوی از طریق یک برند زیر مجموعه به نام HiSilicon، مدتی است به تولید پردازنده گوشی اقدام نموده است. این پردازندهها براساس عدد نامگذاری شدهاند و برای شناسایی قدرت و توان آنها صرف زمان زیادی لازم نیست:
سری ۶۰۰: عموما در گوشیهای پایینرده یا مقرونبهصرفه کاربرد دارد.
سری ۷۰۰:این سری در گوشیهای میانرده استفاده میشود اما به دلیل تمرکز بر قابلیتهای مبتنی بر هوش مصنوعی، این تراشه عملکردی فراتر از انتظار ارائه میدهد.
سری ۹۰۰:این سری در گوشیهای پرچمدار و بالارده کاربرد دارد.
بهترین پردازنده گوشی کدام است؟
با توجه به انواع شرکتهای تولید کننده موبایل شاید برای شما هم سوال باشد که کدام پردازنده بهتر است؟
برای پاسخ به این سوال باید گفت برای اندازهگیری قدرت و سرعت یک پردازنده، باید شاخصهای زیادی در نظر گرفته شود که در ادامه برخی از این شاخصهها را معرفی مینماییم. اما نباید فراموش کرد به میزانی که کیفیت گوشی بالاتر بوده و بالارده باشد طبیعتا دارای پردازنده قویتر خواهد بود که این مورد به میزان بودجه شما بستگی دارد اما خوشبختانه امروزه کمپانیهای زیادی نظیر شیائومی با در نظر گرفتن توان خرید مصرف کننده گوشیهای پایینرده و میانرده با قدرت پردازشی بالایی تولید مینمایند.
سرعت کلاک
سرعت کلاک در پردازندهگوشی، تعیین کننده نرخ اجزای دستورات در یک بازه زمانی مشخص میباشد. این سرعت با واحد هرتز(GHz یا MHz) نشان داده میشود و به میزانی که این نرخ بالاتر باشد، دستورات با سرعت بالاتری اجرا میشوند.
لازم به ذکر است به میزانی که نرخ کلاک بالاتر باشد، باتری گوشی با سرعت بالاتری خالی شده و پردازنده گوشی گرمای بیشتری تولید خواهد کرد. اما اگر از طرفداران بازیهای سنگین، اجرای اپلیکیشنهای سنگین و کارهای زمانبر هستید باید گوشی با پردازنده دارای سرعت کلاک بالا خریداری کنید.
هستهها
امروزه پردازندهها پیشرفت بسیاری داشته و به صورت چند هستهای تولید میشوند که برای انجام کارهای چند وظیفگی مثل استفاده همزمان از چند اپلیکیشن، عملکرد بهتری دارند.
پردازنده تک هستهای به این معناست که تمام کارها توسط همان هسته انجام میشودف اما پردازنده چند هستهای به این معناست که کارها بین چند هسته تقسیم میشوند و به این ترتیب کارها سریعتر انجام میشود. در حقیقت پردازنده چند هسته به این معناست که گوشی بجای یک پردازنده دارای چند پردازنده است.
در حال حاضر در بیشتر گوشیهای میانرده و بالارده شاهد پردازنده 6 تا 8 هسته و بیشتر هستیم. اما گوشیهای پایینرده عموما داراری 2 تا 4 هسته هستند.
دیدگاهها 0